Kursimplementering

Detta är en kort sammanfattning av de punkter som är relevanta för kursimplementering. Dessutom finns en interaktiv checklista tillgänglig för att ta reda på om kursimplementering passar TIBL-konceptet.

Interaktiv checklista:


Övervägande för implementering

TIBL-metoden är baserad på Blended Learning (som kursens leveransmodell). Detta kräver utbildning baserad på platsinlärande (gruppbaserad) och en distansundervisningsdel (här kallad ”Distansutbildning”, realiserad med Moodle-plattformen).

Förberedelser – Förutsättningar

Implementeringen av en kurs innebär en viss förberedelse. Detta måste innefatta

  • Kursplanering
  • Kursdesign

Om du inte är säker på dessa delar, läs avsnittet i MOOC eller de korta förklaringarna i verktygslådans beskrivning.

Onsite utbildning/träning

Förberedelsearbetet för en TIBL-metodkurs måste omfatta planering av platsundervisning (rum (en), anläggningar, schema), materialets tillgänglighet (kopior, handouts, elektroniskt levererat material), organisatoriska frågor (planering av lärande grupper, användning av labb, scheman), uppdrag och utvärderingar.

Distance utbildning/träning

För distansutbildningen måste allt material finnas tillgängligt (tillhandahållet via lärplattformen) i ett färdigt att använda format. Detta inkluderar korrigering av materialet, behov och användning av godkända och förprövade lektioner (eller inlärningsenheter) och kräver leverans på lämpligt sätt (märkning av materialet, definierade leveransprocesser, tillgänglighet av nödvändig bandbredd för leveransen, och relaterade områden).

Learners with multiple devices must be supplied best in their training.

Elever med mobila enhet enheter måste ges erforderligt stöd.

Utbildaren/handledarens roll och utbildning

Blended Learning ändrar utbildarens/handledaren roll (i TIBL-metoden skiftar handledaren från det enkla ”ansvariga för kunskapsöverföring” och utvärdering av träningsresultat) till en facilitator och koordinator för utbildningen. På samma sätt borde eleverna utvecklas till självständiga elever.

Sörj för att alla involverade handledare är välutbildade för att genomföra kursen (i den mening som nämns ovan). I TIBL-metoden är utbildare facilitatorer för utbildningen, de ansvarar för många viktiga uppgifter:

  • Vägleda praktikanter genom kursen
  • Motivera praktikanter
  • Handleda utbildningen på plats (till exempel moderering av grupparbete, diskussionsrundor, praktisk praktisk träning)
  • Ge (positiv motiverande) feedback med olika metoder (till exempel i forum, besvara och granska uppdrag, moderera det webbaserade grupparbetet)
  • Ge stöd till praktikanter
  • Ta hand om de svagare eleverna genom personlig modifiering av anpassat material och en noggrannare spårning av deras prestanda för att upptäcka när och var de behöver extra hjälp.
    Utvärdering av praktikanters aktiviteter (till exempel online-aktiviteter i lärplattformen)
  • Initiera, utföra och utvärdera olika former av utvärderingar (till exempel online-utvärdering, eller gruppbasbedömning på plats, formativ såväl som summativ bedömning)

Diverse frågor

Kurser ska ge olika sätt att individualisera utbildningen. Detta kan implementeras på olika sätt eller metoder. Träningsvägar kan vara komplexa och ge flera parallella strukturer – detta möjliggör ett stort antal möjligheter och kombinationer. Varje kombination av individuella träningsvägar måste testas på stabilitet och lämpligt arbete. En individualisering är också möjlig med interaktiva videor (detta fungerar genom att välja specifika objekt och videon fortsätter på den relevanta scenen som definieras med tidslinjen).

Denna korta video ger en kort introduktion till individualiserad träning.


Video: Kort översikt över enkla vägar för individualisering (Peter Mazohl), Source: TIBL-Chanel (YouTube)

Teknologi

Kontrollera och säkerställ den tekniska infrastrukturen som används för utbildningen. Detta påverkar utbildningen på plats (där normalt krävs viss infrastruktur för att utföra utbildningen) såväl som tekniken bakom distansutbildningen.

För utbildning på plats är i de flesta fall ett robust nätverk standard (idag baserat på WLAN med WiFi).

För distansutbildning måste Moodle-servern tillhandahålla den nödvändiga kapaciteten, korta responstider och en väl fungerande anslutning till internet som tillhandahåller den nödvändiga bandbredden för det förväntade antalet praktikanter och typen och vikten på innehåll eller data som ska hämtas.

Användning av material

Materialet som tillhandahålls för kursen ska skapas enligt riktlinjerna som nämns i kapitlet om kursdesign. Detta bör göra det enkelt för praktikanter att hantera innehållet, de enskilda uppdragen eller grupparbetet.

För utbildning i ett företag (anställda i små och medelstora företag) måste det använda materialet överensstämma med företagets identitet.

Multipla mobila enheter

Handledare bör uppmärksamma användningen av flera mobila enheter. Allt material, särskilt multimediematerial, bör testas på alla möjliga enheter (skillnader i teknisk layout eller i det använda operativsystemet). Innehåll – levererat av den föredragna plattformen (Moodle för TIBL-metoden) – kan normalt visas utan problem på alla enheter. Icke desto mindre är en pilotprovning på olika enheter obligatorisk. Vid problem måste dessa antingen fixas innan kursen startar eller måste nämnas innan kursstart.

Det finns gratis, lättanvända verktyg som kan användas för att kontrollera hur ett visst innehåll kommer att visas på olika enheter (surfplattor, smartphones, datorer etc.). Ett bra exempel på dessa är QuickTools-skärmflyg, en webbsida som – bland många andra funktioner – kan använda olika enhetsemulatorer för att visa ett visst webbinnehåll. Vi rekommenderar starkt att du använder ett av dessa verktyg för att designa utbildningsinnehåll för flera enheter.

I vissa fall bör en “uteslutningslista” (namngivande enheter som inte kan användas på kursen på grund av en specifik anledning) ges till deltagarna (vid anmälan till kursen). Det är bra att också nämna orsaken till att den här enheten inte kan användas (till exempel: skärmen för liten, ingen lämplig pekdon tillgänglig etc.).

Rekommendation: Vissa multimediabaserade material är endast tillgängliga som en körbar fil. Dessa typer av program beror på operativsystemet för enheten som används och därför kan sådana program inte användas med alla enheter. Dessa produkter bör undvikas och ersättas med webbaserat material.

Multimedia-baserat innehåll

Användning av multimedia-baserat innehåll är kärnan i TIBL conceptet.

Detta innehåll bör också testas på alla möjliga enheter inklusive multimediaverktygens användbarhet.

Rekommendation: Kontrollera användbarheten för multimediaverktyget i förhållande till skärmstorleken och / eller den nödvändiga användningen av en pekeenhet (Ytterligare information finns i MOOC, Enhet “Användning av flera enheter”.

Externa resurser

Alla externa källor måste kontrolleras för tillgänglighet innan kursen startar.

MOODLE lärplattform – en central kärna för träningenite !

  • Rekommendation: TIBL-konceptet bygger på användning av en MOODLE-server som lärplattform. Allt material ska finnas tillgängligt där. Om du använder externa källor (till exempel ett specifikt webb 2.0 interaktivt verktyg) bör du se till att det här materialet ska nås via lärplattformen (till exempel genom att beskriva uppgiften i lärplattformen och att sätta en länk där) eller genom att bädda in det externa materialet i kursen (Två exempel: inbäddning av en YouTube-video eller användning av material från ett molnbaserat arkiv).

Feedback

Den nödvändiga feedbacken måste vara förberedd och tillgänglig i början av kursen. Detta bör täcka

  • Feedback av praktikanter
  • Feedback av utbildare

Båda typerna av feedback hör till “feedbackkulturen” och bör användas vid utvärderingen av kursen.

Tips: feedback till praktikanter är helt avgörande  för framgångsrikt lärande (såsom beskrivs i utbildnings referensramen).

Rekommendation: Om möjligt, definiera feedback baserad på benchmarking. Detta innebär att de som ger feedback jämför kursen med givna beskrivningar. Resultatet kan användas för ändring av kursen (för nästa utgåva). Mer information finns i kapitlet om utvärdering (i verktygslådan).